Srpski - latinica EnglishСрпски - ћирилица jezik
inner_slide1.jpg
inner_slide2.jpg

O KLUBU

 

Klub je osnovan 9. januara 2002. kao dobrovoljno, nezavisno, neprofitno i nestranačko udruženje uspešnih privrednika i drugih vodećih javnih ličnosti, u cilju unapredjenja preduzetništva i menadžmenta u Srbiji

Klub su osnovali menadžeri velikih srpskih kompanija koje su kontinuirano ostvarivale respektabilne rezultate u poslovanju na domaćem i inostranim tržištima

Zadaci članova Kluba jesu da ličnim uticajem:

 • stvore poslovni ambijent unutar koga je moguće nastaviti tradiciju Privrednog društva “Privrednik” koje je delovalo u periodu od 1897. do 1947.
 • unaprede organizaciju i rukovođenje razmenom iskustava i edukacijom upravljačkog kadra korišćenjem savremenih metoda i tehnika upravljanja
 • koordiniraju međusobne aktivnosti radi dogovora o pitanjima od zajedničkog poslovnog interesa
 • obezbede usaglašene stavove o pitanjima kreiranja i regulacije makroekonomskog ambijenta radi uticanja na donosioce izvršnih odluka
 • doprinesu negovanju dobrih poslovnih običaja i poslovnog morala

 

Akti Kluba su Statut i Kodeks pravila o poslovanju i ponašanju članova Kluba u kojima su utveđeni određujući principi:

 • ravnopravnost članstva - svi članovi imaju jednaka prava i obaveze
 • čuvanje ugleda profesije, dostojanstva, časti i pridržavanje opštih pravila etičkog ponašanja
 • u duhu zakona i slobodne tržišne utakmice u našoj zemlji i inostranstvu
 • obaveza pružanja energičnog otpora svakom pokušaju kršenja zakonitosti, demokratije, povrede dostojanstva ličnosti od svakog, ali samo dopuštenim sredstvima i u granicama pristojnosti

 

Najviši organ upravljanja jeste Skupština koju čine svi članovi Kluba - ravnopravno

Sedište Kluba - Kuća u Šekpirovoj 27 kupljena je od originalnih vlasnika 2004.. U vidjenom stanju. Kuća korisne površine 565 m2 je adaptirana, rekonsturisana i opremljena – suteren je adaptiran u tavernu, tavnski prostor u multimeijalnu salu, napravljena je funkcionalana kuhinja, uredjene su sve tri terase i parkovske površine. Kuća Kluba danas raspolaže sa 850 m2 korisne površine.

U upravljanju imovinom – Kućom Kluba - dosledno se primenjuje princip očuvanja nasleđa i ambijentalne celovitosti prema važećim urbanističkim propisima.
 

ISTORIJAT KLUBA


 • Tokom novembra i decembra 2001, Inicijativni odbor je počeo sa  aktivnostima za osnivanje asocijacije uspešnih srpskih privrednika, na inicijativu predsednika Vlade, gospodina Zorana Đinđića.
 • Inicijativni odbor za osnivanje Kluba činili su:
Miroslav Mišković – Delta holding
Miodrag Babić – Hemofarm koncern
Slobodan Radulović – C-market
Rade Svilar – Apatinska pivara
Dmitar Šegrt – Toza Marković
Miodrag Savićević – Geneks grupa
 • Vlada Srbije je, podrškom osnivanju Društva uspešnih privrednika, dobila prvog institucionalizovanog sagovornika iz civilnog sektora društva. Takođe i mogućnost da na jednom, relevantnom mestu proveri nova sistemska rešenja društva u tranziciji ka evropskim vrednostima.
 • Prvi radni sastanak Inicijativnog odbora organizovan je 4. decembra 2001. u sali Adriatik hotela Interkontinental. Tom prilikom razgovarano je o ciljevima i principima rada budućeg društva.
 • Na poziv predsednika Hemofarma, gospodina Miodrga Babića, 13. decembra 2001., posle konsultacija u Inicijativnom odboru, zakazana je Osnivačka skupština SPK „Privrednik“ za 9. januar 2002.
 • Osnivačkoj skupštini održanoj u hotelu Interkontinental u 11:00 prisustvovalo je 24 budućih članova.
Usvojena je Odluka o osnivanju udruženja građana „Privrednik“ i Statut .
Posle skupštine održana je konferencija za štampu u 12:30.
 • U najvažnijim medijima: Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Glas javnosti – vest o osnivanju Kluba naslovljena je: Klub uspešnih biznismena;  Osnovan srpski privredni klub;   Partnerstvo 24 velike firme; Za uspešniji dijalog sa državom. Osnivači su dobili medijsku odrednicu: vitezovi srpske privrede („Danas“, 10. januar 2002., str.7, Ekonomija).  
 • Nakon osnivačke skupštine, overom potpisa u Ministarstvu unutrašnjih polova Srbije, nadležnom za registraciju udruženja, 23 osnivača upisano je u registar udruženja  – svi prisutni na osnivačkoj sednici.
Kao osnivači Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ Društva  uspešnih privrednika Srbije upisani su:
1. Babić Miodrag – Hemofarm koncern A.D., Vršac
2. Đunić Danko – Ekonomski institut, Beograd
3. Dragićević Slavoljub – DIN Niš
4. Jovanović Ljubiša – AIK banka Niš
5. Kamenković Srđan – Jugoremedija, Zrenjanin
6. Komnenović Miroslav – Karneks, Vrbas
7. Marjanović Radenko – DP Knjaz Miloš, Aranđelovac
8. Mićić Mića – MPP Jedinstvo, Užice
9. Mihajlović Života – Vojvođanska banka Novi Sad
10. Mišković Miroslav – Delta holding, Beograd
11. Muhadinović Gojko – Industrija mesa Topola, Bačka Topola
12. Nikolić Dragan – Tigar AD, Pirot
13. Pavičić Nikola – Sintelon, Bačka Palanka
14. Radovančev Živanko – Mlekoprodukt, Zrenjanin
15. Radulović Slobodan – C-market, Beograd
16. Savićević Milorad, Geneks grupa, Beograd
17. Svilar Rade – Apatinska pivara, Apatin
18. Šegrt Dmitar – Toza Marković, Kikinda
19. Širadović Đorđe – Novkabel, Novi Sad
20. Todorović Mirko – Konfekcija Todor, Vrnjačka banja
21. Tomić Dragan – Simpo, Vranje
22. Zarić Borislav – Soja protein, Bečej
23. Živanov Miroslav – Agroživ, Pančevo

 • Za predsednika Kluba izabran je gospodin Miodrag Babić, na mandat od godinu dana.
 • Već 1. februara održan je pripremni radni sastanak za Prvu redovnu sednicu Skupštine. Utvrđeni su organizacija i principi rada Kluba i definisana tema prve Skupštine: Mišljenje na Predlog zakon o javnim nabavkama.
 • Prva redovna sednica Skupštine Kluba održana je 22. februara u Geneks apartamanima, kada je Klub zvanično počeo sa radom.

ISTORIJAT KUĆE


Doktor prava i filosofije, Miloš M. Rašović, ugledni preduzetnik i diplomata Kraljevine SHS izgradio je vilu u ulici Rozalije Morton br. 27 kao rezidencijalnu kuću na placu veličine 2978 m2

Kuću je projektovao i izgradio ugledni beogradski inženjer Vojislav Đurić u periodu od 15. oktobra 1933. do 15. septembra 1934., kada je Kuća useljena.
LJubica i Miloš Rašović živeli su u Kući sa svojom decom do početka II velikog rata

Od polovine pedesetih do penzije i povratka u Beograd, Miloš Rašović živeo je sa porodicom u Crnog Gori, kao visoki državni službenik i političar

Porodična imovina nije bila otuđena za vreme, a ni posle II rata, samo su se menjali stanari Kuće: najduže su u Kući živeli američki diplomatski predstavnici (više od 30 godina), a pre prodaje Klubu Kuća je 11 godina bila oficijelna rezidencija austrijskog ambasodara

Naslednici – sin Miljan, ćerka Jelica i sin preminule ćerke Milice prodali su Kuću Klubu i kompanijama članova Kluba 30. avgusta 2004.

Članovi Kluba – ktitori poseduju ravnopravne udele idealnog vlasništva.

Kuća je pod zaštitom države kao ambijentalno nasleđe
Članovi – ktiotri dosledno sprovode odluku da se kroz neophodne funkcionale adaptacije makismalno sačuva originalni izgled Kuće

U pogledu gazdovanja i korišćenja Kuće Kluba utvrđena su pravila propisana Kodeksom koji je opšti i obavezujući akt Društva uspešnih privrednika – Srpskog poslovnog kluba “Privrednik”