Српски - ћирилица Srpski - latinicaEnglish језик
inner_slide1.jpg
inner_slide2.jpg

Састанак чланова Клуба са проф. др Тањом Мишчевић

25. 01. 2016.
20160119_180259_71231.jpg
Чланови Српског пословног Клуба ’Привредник’ срели су се са проф. др Тањом Мишчевић, шефицом Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији и њеним тимом, уз учешће представника Савета страних инвеститора. Повод за одржавање састанка је био дијалог о стању процеса европских интеграција у којима се налази привреда Србије. 
 
Председник СПК ’Привредник’ господин Миодраг Костић истакао је да привредници у Србији иду у корак са усклађивањем са европским стандардима и применом директива, као и позитивних искустава из праксе европских држава. Додао је да је европско тржиште отворено за робу и инвестиције из Србије и региона, али да је ту шансу могуће знатно више искористити уколико би се на пример само пољопривредна производња увећала за два до три пута. Додатне напоре треба усмерити ка заштити домаћих произвођача и трговаца, смањењу административних баријера у промету робе и услуга и усклађивању са европским стандардима. Када су у питању фондови Европске уније, потребно је обучити компаније из Србије, како би развили капацитете за коришћење средстава из расположивих фондова који су нам отворени даном уласка у Европску унију.
 
Господин Џон Кирицис, генерални директор Делез Србија и члан Управног одбора Савета страних инвеститора је истакао да процес прилагођавања доноси много предности за Србију, чинећи је атрактивнијем местом за улагања. Указао је да је у процесу прилагођавања потребно подићи стандарде локалних произвођача и добављача, како би се остварио већи извоз на милионско тржиште ЕУ. У том погледу, потребна је тешња сарадња свих актера, а стране компаније које послују на тржишту Србије су спремне да наставе да преносе своја широка искуства и знања домаћим компанијама.
 
Госпођа Мишчевић је истакла да “Поред владавине права и реформе државне управе, и Економско управљање је добило примарно место у преговорима Србије са Европском унијом. Због тога смо сваке године у обавези да израђујемо Економски програм реформи који обухвата финансијске елементе, програмирање буџета и стратешке планове развоја. Држава мора и економски бити припремљена за чланство а не само да је у стању да усваја усклађене законе на чему ће бити фокус сада када смо отворили прва поглавља у преговорима. Дебата са привредним сектором је отворена, јер инсистирамо на укључивању свих у преговарачки процес. Стручњаци за поглавља која се односе на финансијске и економске теме ће бити консултовани током преговора, а пословна заједница је позвана да се активно укључи и допринесе процесу преговора. Наш основни циљ је да Србија буде држава са стабилним институцијама, јасним стандардима, правилима и процедурама, а то је важно како за грађане, тако и за привреду“, изјавила је госпођа Мишчевић.
 
све вести